Onderhoud je dak goed in de herfstperiode (bladeren, verstopte dakgoot, etc)

Ook in de herfst is het zaak het dak van de woning goed te onderhouden. Het is aantrekkelijk om in deze periode lekker warm binnen te zitten en te wachten tot het voorjaar aanbreekt voordat je weer in de tuin bezig gaat, maar toch is dat zeker niet aan te raden. Je kunt daarom maar beter goed de dakgoot schoonmaken, ook in de herfst.

Waarom moet ik de dakgoot schoon houden?
Als een dakgoot niet schoon wordt gehouden, zal deze allerlei rommel en vuil verzamelen. De dakgoot kan hiermee verstopt raken en uiteindelijk overstromen. Het gevolg hiervan is dat het hemelwater dat op het dak valt, niet langer gecontroleerd naar beneden zal stromen, maar over de zijkant van de dakgoot heen zal stromen. Het water zal vervolgens langs de muren omlaag stromen. Dat is misschien nog niet zo’n ramp, zou je denken, maar in werkelijkheid is het dat juist wel. De muren zijn vaak erg poreus waardoor water eenvoudig wordt opgenomen. Gelukkig hebben veel woningen een spouwmuur, maar bij hevige overstromingen van een dakgoot kan die spouwmuur eveneens vochtig worden en daarmee de binnenmuur laten bevochtigen. Als de overstroming in stand gehouden wordt, zal het dus voor kunnen komen dat de binnenmuur vochtig wordt. Dit heeft weer als gevolg dat behang los zal laten en er lelijke vochtplekken kunnen ontstaan. Uiteraard wil je dit voorkomen, waaruit de noodzaak tot het schoon houden van de dakgoot blijkt.

Juist in de herfst waaien er heel veel bladeren in de dakgoot. Je zult deze er dus van tijd tot tijd uit moeten halen. Natuurlijk hoeft dat niet elke week als het niet nodig is; het hangt van de omgeving af hoe vaak je dat het beste kunt doen. Door regelmatig poolshoogte te nemen kun je dat goed inschatten.

Posted by at 15 oktober 2015
Filed in category: Onderhoud,

Comments are closed.