Een schuur bouwen

Een schuur is een goed idee als u kampt met een tekort aan ruimte in uw woning. Een schuur is bijvoorbeeld zeer geschikt als opberg- of hobby ruimte. Bij het bouwen van een schuur komt veel kijken, en het is dan ook een klus waar enige voorbereiding bij komt kijken. Daarnaast zijn er veel mogelijke varianten qua maat en type schuur waar u aan kunt denken.

Zo zijn er stenen of houten schuren en kunt u kiezen uit een simpel tuinhuisje of de uitgebreide blokhut of gastverblijf variant. Afhankelijk van de beoogde functie van de schuur kunt u vaststellen aan welke eisen de schuur moet voldoen en of u dit ook zelf kunt realiseren.

De keuze van het juiste type schuur.

De functie van de schuur is bepalend voor de keuze van het type schuur dat u wilt gaan bouwen. De boerenschuur daargelaten zijn er vele varianten op de markt en ook veel kant en klare bouwpakketten te verkrijgen bij uw locale bouwmarkten. Wanneer de schuur enkel en alleen zal fungeren als opbergruimte dan hoeft u minder aandacht te besteden aan dingen als lichtinval en isolatie.

Gaat u een gastverblijf bouwen in uw achtertuin, dan zijn deze wel weer relevant. Daarnaast zijn er verschillende elementen waar je bij elk type schuur aan zult moeten denken. Naast de functionaliteit van de schuur is de estetische waarde van de schuur ook belangrijk. Wanneer deze bij uw huis en in uw tuin geplaatst zal worden is het van belang dat deze qua uiterlijk aansluit qua look en materiaalgebruik.

In alle gevallen zal de schuur echter deel uitmaken van het geheel van woning en tuin en dat kan ervoor zorgen dat u het belangrijk vindt dat de schuur hierbij past qua uitstraling en dat heeft uiteraard weer invloed op de keuze van materiaalgebruik en verfkleur.

Zelf een schuur bouwen?

Het klinkt wellicht als een enorme klus, maar het bouwen van een schuur is goed mogelijk wanneer u handig bent en u goed informeert voordat u gaat bouwen. Uiteraard hangt de moeilijkheid van de klus samen met het type schuur dat u wilt gaan bouwen. U kunt zelf een schuur bouwen met ruwe materialen (hout/steen), maar u kunt ook kiezen voor het afbouwen van een bouwpakket welke u kant en klaar kunt aanschaffen. Het is in alle gevallen belangrijk om dit type klus niet te onderschatten en u goed voor te bereiden alvorens het bouwen van de schuur.

Wanneer u niet zo handig bent is het kopen van een bouwpakket een goede optie. Er zijn veel bedrijven en bouwmarkten die dit type schuur aanbieden en het gaat in veel gevallen om houten of kunststoffen schuur typen. Laat u echter niet misleiden door de term bouwpakket, want het in elkaar zetten en plaatsen van een dergelijk pakket is zeer afwijkend van een kast van de Ikea bijvoorbeeld. Voor het bouwen van een stenen schuur doet u er in de meeste gevallen goed aan om een vakman in te schakelen mits u zelf niet enigszins bedreven bent in het metselen en plaatsen van bouwwerken van steen.

Als u twijfelt over uw handigheid is het zelfs niet aan te raden om te kiezen voor een bouwpakket dat u zelf moet monteren, ook al heeft het de schijn dat het heel eenvoudig is. Het is namelijk een zwaardere klus dan het monteren van een boekenkast en er komt toch echt meer bij kijken. Maar misschien kent u wel iemand die deze klus graag voor u wil klaren!

Klustips voor het bouwen van een schuur

  • De plaatsing van de schuur of tuinhuis is erg belangrijk. Naast een juist fundering en ligging t.o.v. de omliggende elementen is locatie van een schuur ook een praktische vraag.
  • De plaatsing van de schuur of tuinhuis kan van invloed zijn op het aanvragen van een eventuele bouwvergunning.
  • Het maken van een schets of bouwtekening helpt om voor het vaststellen van de vele aspecten die komen kijken bij het bouwen van schuur of blokhut.
  • Controleer altijd bij uw gemeente of u een bouwvergunning moet aanvragen of niet. Daarnaast dient u uiteraard ook te denken aan uw buren bij het plaatsen van de schuur.
  • De fundering van de schuur of tuinhuis is uiterst belangrijk voor de stabiliteit en integriteit van het bouwwerk.

Comments are closed.